8 weetjes over (Kusmi) thee

Afgelopen weekend mocht ik samen met Cookameal & As Cooked By Ginger naar een Kusmi thee workshop in Maasmechelen Village. Jinai Looi leerde me heel wat leuke thee facts die ik vandaag met jullie deel!

Processed with VSCO with hb1 preset

  1. De Chinese manier van thee zetten is veel eenvoudiger dan de manier in Japan. In Japan hangt hier een hele ceremonie aan vast met de juiste klederdracht, een specifieke manier van je kopje vast te houden, schenken enzovoort. Om op een goede manier thee te zetten, moet je in Japan wel 3 jaar (!!!) studeren. Wow.
2. De Kusmi thee kan je tot 3x toe overgieten. Het eerste kopje wordt in China steevast weggegoten (say what?) in de hiertoe bestemde bak. De Chinese thee wordt handgeplukt en daardoor kunnen er hier en daar nog stofjes tussenzitten, daarom zou de eerste ‘batch’ beter weggegooid worden. De 3e batch noemen ze het keizerlijke kopje. Er bestaan ook thees die je maar liefst 13 keer kan overgieten en drinken! Impressive huh?
3. Eigenlijk moeten verschillende thees op een verschillende temperatuur gezet worden. Zo zet je pure groene thee best met water van 75 graden. Mix blends mag je tot 80-90 graden zetten. De thee is het best wanneer je hem niet te lang laat trekken.

4. Per kopje (200ml) gebruik je best 1 tl losse thee. Het is ook belangrijk dat de thee genoeg ruimte heeft. Zo gebruik je best geen thee-eitje, maar is een groter reservoir beter.

5.  Losse thee is het meest kwaliteitsvol. De zakjes die de meeste van ons gebruiken, is vooral theegruis, afval dus. In de zakjes van Kusmi thee zit daarentegen wel the good stuff.

6. Je kan thee-dronken worden. Thee drink je best niet op een lege maag, maar wel bij bv. een gebakje of kleine lunch. Op nuchtere maag groene thee drinken, kan zorgen voor maagpijn of veel gegiechel 😉

7. Oolong thee is eigenlijk een foutje. Deze thee is per ongeluk 2x gebakken en smaakt hierdoor heel anders. De smaak is hierdoor een beetje ‘staalachtiger’ (door de wokpan) en een beetje straffer.

8. Puer thee is dan weer de strafste thee die je kan drinken. De smaak en kleur is vergelijkbaar met die van koffie. Puer thee is goed om vet af te breken.

Processed with VSCO with hb1 preset

Mijn favoriet uit het Kusmi thee gamma is zonder twijfel de ‘Green Sint Petersburg’. Een groene thee met citrus, red fruit en caramel. Ook ‘Prince Vladimir’ met vanille staat in de top 3. De Russische blends zijn duidelijk mijn favorieten.

Kennen jullie Kusmi thee al? Je kan de thee leren kennen in Maasmechelen Village of in Dockx te Brussel.

4 thoughts on “8 weetjes over (Kusmi) thee

  1. Hihihi, waarom wil ik nu opeens groene thee drinken op de lege maag? 😉 *giechel* Maar wauw, wat een info allemaal! Het enigste wat ik wist, is dat je groene thee best niet in je kopje laat liggen, dan wordt de smaak bitter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *