Mei Plasticvrij

Elk jaar opnieuw, proberen we in mei nét dat ietsje meer aandacht te besteden aan een plasticvrij leven dankzij #meiplastic vrij! Niet altijd en overal even gemakkelijk, maar ik som enkele tips op die super haalbaar zij voor iedereen, om op die manier zelf je single-use plastic verbruik te verminderen, heel het jaar door!

1. Investeer in een SodaStream! Voor slechts 60 euro heb je al een heel leuk toestel, waar je zelf je bruiswater of limonades mee kan maken! Dankzij de herbruikbare drinkflessen die erbij zitten, verbruik je al meteen heel wat minder wegwerpplastiek. Bovendien is je SodaStream aan te kopen met ecocheques & kan je zo’n 60L aan drankjes maken met 1 gasfles. Je lege glasfles ruil je in voor een volle bij o.a. Krëfel voor zo’n 12 euro.

2. Vermijd ook kleine flesjes on-the-go! Probeer er een gewoonte van te maken je eigen hervulbare fles mee te nemen, waar je ook bent! Zo bespaar je op je uitgaven & op single-use plastic. SodaStream heeft zo bijvoorbeeld ook de ‘My Only Bottle‘, waarmee je je bruiswater gewoon mee neemt. Hetzelfde geldt voor koffie: investeer in een leuke on-the-go koffiebeker: vul hem thuis of laat hem vullen bij je favoriete koffiebar, zij zullen hier graag mee helpen! Ik heb bijvoorbeeld een aantal thermosbekers van Kambukka: super leuke designs & #madeinbelgium 😉

3. Rietjes. Ik gooide een aantal jaar geleden al mijn plastic rietjes thuis weg & kocht een setje metalen (of glazen) rietjes. Die gaan voor altijd mee, en kan je gewoon in de vaatwasser steken. Toch een fancy feestje? Kies dan voor kartonnen rietjes! Wanneer ik een terrasje doe, vraag ik ook (als ik het niet vergeet) mijn drankje zonder rietje! Gelukkig zijn er ondertussen ook al heel wat zaken die mee zijn met de trend & al herbruikbare rietjes in gebruik hebben 🙂

4. Winkelen. Breng steeds je eigen shopper mee naar de winkel, dit is ondertussen al goed ingeburgerd bij iedereen. Maar denk ook eens aan de plastic zakjes bij de groenten of bij het brood? Ook die kan je gemakkelijk vervangen door stoffen varianten. Bij Albert Hein kan je bv. bij het groenten & fruit al een stoffen setje aankopen. Of maak ze zelf, nog beter! Tip: berg na gebruik je grote shoppers & je kleine groentezakjes samen op, zo vergeet je ze haast nooit! Bij het kopen van verse (veggie)vleesjes is het vermijden van plastic niet gemakkelijk. Wanneer je niet anders kan dan plastic kopen, zorg dan dat je het op z’n minst op de juiste manier sorteert. Bij bv. Aoste experimenteren ze momenteel met kartonnen bakjes met een dun plasticlaagje (het moet natuurlijk wel vers blijven), dat je bij het sorteren gemakkelijk van elkaar kan lostrekken. I like!

5. Beauty. Ga eens op zoek naar hervulbare verpakkingen (bv Rituals) of zelfs producten zonder verpakking! Bij Lush hebben ze o.a. ‘Naked’ producten & ook Foamie heeft verpakkingsloze producten!

Doen jullie (extra) mee in #meiplasticvrij? Deel gerust jullie plasticvrije tips!

One thought on “Mei Plasticvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *