Getest: ZACO V5x robotstofzuiger en dweilrobot

Sinds kort heb ik een nieuwe hulp in huis, namelijk de ZACO V5x robotstofzuiger, die eveneens kan dweilen (say what?). Met een langharige kat & een huisstofmijt allergie in huis, is dit beestje meer dan welkom in huis!

Komt er op neer dat ik (zo goed als) elke dag aan het stofzuigen ben, sinds ik Moes in huis heb! Elke dag een heleboel haren en kattenkorrels, geen pretje wanneer je ogen sowieso al veel tranen! Met een gewone stofzuiger altijd veel gedoe (kabels in- en uit trekken) en gesleur, met de ZACO echt een gemak! Vandaag toon ik jullie hoe hij juist werkt en wat de voor- en nadelen zijn van het toestel!

Eerst en vooral: download de ZACO robot app: hiermee kan je de status (via de ingebouwde wifi) van je toestel bekijken, maar ook van op afstand bedienen! Handig! Bovendien kan je (met de meegeleverde afstandsbediening) een timer instellen, zodat je het toestel kan laten werken, zelfs wanneer je niet thuis bent. Heb je Amazon Alexa? Dan luistert deze buddy via haar naar jou! Dit doe ik voorlopig nog niet met Moes in huis (hij moet nog steeds wennen aan de ZACO). Verder moet je weten dat je je kamers best kan ‘preppen‘ eer je de ZACO aan het werk zet: kabels uit de weg ruimen, eetkommetjes even omhoog zetten, (langharige) matjes even wegleggen, etc. Ik ontdekte dat de ZACO bijna in de douche zat omdat ik dit niet gedaan had de eerste keer 😉 Best ook een aantal zaken (zoals bv. een lage douchebak) even barricaderen, zodat de ZACO hier niet in kan 😉 Deze jongen wil zelfs overwerken zo te zien, haha!

Wanneer je kamers geprept zijn, gebruik ik de ZACO per kamer. Ik sluit de deur en zet hem aan het werk. Voor mij werkt dit het prettigste en eens een kamer (of aansluitende zones) klaar zijn, pak ik de ZACO op en zet ik hem in de volgende. Ik heb het gevoel dat hij dan voor mij het meest efficiënte werk levert! Zo doe ik de hal & berging, de slaapkamer & badkamer en tenslotte de keuken/leefruimte!

Wil je de dweilfunctie gebruiken? Laat de ZACO dan eerst de ruimte stofzuigen en zet erna het waterreservoir & dweil op de robot. Hierna zet je de ZACO opnieuw aan het werk! Het goede hierbij is dat de dweil heel gelijkmatig vochtig (iDropping) wordt (echt zeker niet te nat) zodat hij zeker geen watersporen achterlaat en hij ook perfect te gebruiken is op laminaatvloer. Het vervangen van de reservoirs is ook heel gemakkelijk.

ZACO kan je automatisch laten werken of je bedient hem via de afstandsbediening, waar je hem richting kan geven, bepaalde spots kan laten aanpakken of ook langs de muren kan laten vegen! Handig! Ik laat hem meestal ‘random’ zijn werk doen & dat werkt prima! Wanneer de batterij bijna leeg is, loopt ‘ie vanzelf naar zijn laadstation! De ZACO heeft verder een stevige bumper, waarmee die objecten zachtjes aantikt en wanneer hij niet door kan, van richting verandert. Lief voor je meubels en interieur dus! Kleine (kortharige tapijten) kan de ZACO ook prima aan, maar mijn groot langharig en ‘shaggy’ tapijt ligt een beetje moeilijker! Hij kan er zonder problemen over, maar eens op het tapijt, krijg hij het een beetje moeilijk. Toegegeven, daar had mijn gewone stofzuiger het vaak ook al heel lastig mee, dus dat is hem vergeven.

De ZACO V5x heeft 1 bredere zuigmond, zodat die eigenlijk heel geschikt is voor dierenharen. Zo slorpt die pakketjes haar heel gemakkelijk mee op, zonder dat die in de borstels blijven haken. Ideaal voor living with Moes dus. Het vuilreservoir is dan misschien weer aan de kleine kant als je (harige) viervoeters hebt, maar dat even tussendoor schoonmaken is letterlijk het enige wat je moet doen met de ZACO V5x in huis! Bovendien is het bakje (en de filters) heel gemakkelijk met water of het bijhorende borsteltje, schoon te maken! Maak er een gewoonte van, dit na elke beurt ineens te doen! 😉

Pluspunten:
– Een heel handige, dagelijkse, hulp in huis wanneer je huisdieren hebt
– Vrij zacht geluid i.v.g. met mijn huidige stofzuiger
– De sensoren en bumper detecteren objecten erg goed
– Handig te bedienen via de app of afstandbediening
– Lage prijs in vergelijk met andere merken: je hebt al een ZACO vanaf 149 euro
– Dweilfunctie is een leuke extra, en via iDropping systeem ook te gebruiken op laminaat
– Heel plat (81 mm hoog) en kan dus prima onder een lage kast door, waar je met een normale stofzuiger niet goed geraakt

Minpunten:
– De ZACO V5x werkt niet zo goed op langharige (shaggy) tapijten, ‘Max modus’ kan hem hier wel een handje mee helpen
– Het opvangreservoir is wat een de kleine kant voor hetgeen Moes hier dagelijks verliest 😉
– Je moet de kamers goed ‘preppen’ op voorhand & kleine obstakels weghalen. Was handig geweest moest je bepaalde zones kunnen afschermen (duurdere ZACO modellen hebben wel zo’n Invisible Wall)

Ik ben in elk geval heel blij met mijn nieuwe huishoudhulp! De ZACO bespaart me veel tijd en moeite in het dagelijks onderhouden van mijn vloeren! Ik heb hem de laatste twee weken al elke dag aan het werk gezet, dus dat zegt ook al heel wat 😉

Je kan al een ZACO robot kopen vanaf 149 euro via www.zacorobot.shop – Met code ‘Latanie20’ krijg je tevens 20% korting.

Hebben jullie al een robotstofzuiger in huis?

Disclaimer: ik mocht dit toestel gratis ontvangen om voor jullie uit te testen. Dit heeft uiteraard geen invloed op mijn eerlijke mening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *