Een weekendje Turnhout

Afgelopen weekend werd ik door Stad Turnhout uitgenodigd om 2 dagen te spenderen in hun stad. Ongekend is onbemind zeggen ze wel eens, dus ik was super benieuwd om de stad voor een allereerste keer te ontdekken. Met een heerlijk volle planning trokken we er op uit.

Verblijven deden we in het Corsendonk hotel in Turnova, het nieuwe stadsdeel van Turnhout. Een prachtig nieuw hotel, midden in het centrum en met een grote parking vlakbij. Heerlijk rustig en met een prachtige kamer vol strakke zwart-witte accenten. Eens de deur uit ben je vlakbij bij een aantal winkels en restaurantjes. Ideale locatie dus voor een weekendje weg.

Cultureel

We begonnen onze ontdekkingsreis met een heel interessante en kunstige rondleiding: de Cauchie wandeling met een gids van Tur’nouveau: Art Nouveau woningen spotten doorheen Turnhout en leerden we meer over de ‘sgraffitti’ techniek die heel herkenbaar is voor deze periode.

Verder heb je in Turnhout ook nog een heel mooi 14e eeuws begijnhof dat zeker een bezoekje waard is. De Begijnhofsite is gratis toegankelijk, maar je kan ook kiezen voor een bezoekje aan het begijnhofmuseum of een geleid groepsbezoek.

Ook het cultuurhuis in Turnhout is de moeite waard. De Warande heeft regelmatig expo’s of voorstellingen en tijdens mijn bezoek zelfs een mini circus festival. In De Warande zagen we een expo van Femmy Otten: een ode aan de vrouw, uitgewerkt in fragiele schilderijen tot hout beelden. Tijdens Plein de Cirque zagen we een unieke voorstelling van Be-Flat, een Gents gezelschap: een knappe voorstelling ‘Backdrop’ waar humor en acrobatie in elkaar overvloeiden.

Eten

Aan goed eten zal het niet mankeren in Turnhout, naast de bekende ketens heb je zeker ook een aantal lokale (koffie)zaakjes die zeker de moeite zijn om een brunch of lunch te bestellen. Zoete of hartige snacks kan je vinden bij Bar Nosh, De Louis of Pique-nique: knappe zaakjes met sympathieke bediening.

Op hoger culinair vlak doet Turnhout ook niet onder: chefkok Alex Verhoeven heeft namelijk 4 zaken in het Turnhoutse, waaronder zijn nieuwste stoere zaak Bistro Bink. Zelf mocht ik van de hoogste (letterlijk en figuurlijk) culinaire keuken genieten bij Hert: een prachtig uitzicht op de stad terwijl je van een heerlijk gastronomisch menu geniet. Absolute aanrader, ik ben er nog steeds van onder de indruk. Een ervaring om U tegen te zeggen, amai.

Shoppen

Ook om lekker te winkelen kan je in Turnhout terecht. In Turnova kan je alvast heel wat leuke winkels vinden (ketens en lokale shops) en ook in het centrum zelf heb je heel wat fijne, unieke winkels. Ik ging langs bij Lenz en Stien boetiek om outfits te spotten. Bij Studio Ellis kan je o.a. terecht voor prachtige (droog)bloemen en interieurspulletjes. Bij Lukse kan je terecht voor natuurlijke skincare op maat, workshop en heel wat materialen om thuis zelf aan de slag te gaan. Binnenkort test ik hier een receptje uit.

Kortom, een fijne, compacte stad die zeker de moeite waard is. Een combinatie van een nieuw stadsdeel (Turnova) met heel wat culturele pareltjes uit vervlogen tijden.

Zijn jullie al in Turnhout geweest?

Disclaimer: ik mocht via Stad Turnhout een weekendje in hun stad vertoeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *