Getest: de nieuwe Motorola Edge 20 Pro

Exact twee jaar geleden mocht ik van Motorola hun (toen) nieuwe Moto g8 plus smartphone testen! Tot enkele weken geleden was dit nog steeds mijn vaste smartphone, maar toen bood Motorola aan om mij een upgrade te schenken en de nieuwe Motorola Edge 20 Pro uit te testen voor jullie! Super leuk! Ik heb de Edge 20 Pro nu ondertussen enkele weken in gebruik & heb hem uitvoerig uitgetest en vergeleken met mijn vorige toestel!

Het design

Net zoals de g8 (in Cosmic Blue) mocht ik de Edge 20 Pro in een het prachtige Midnight Blue ontvangen. Een beetje vergelijkbaar van kleur, maar in de Edge 20 Pro zit meer een prachtig lijnen patroon dat je goed ziet wanneer je het toestel in het licht houdt. Ook is deze achterkant matte, wat ik zelf een enorm plusplunt vind ten op zichte van de shiny g8 (lees: no more vettige vingerafdrukken ;)). Zoals we van Motorola gewend zijn zit er alvast een doorzichtige cover bij je smartphone om je gloednieuwe BFF te beschermen. Zoals de naam zou doen vermoeden, heeft de Edge Pro 20 geen afgeronde edges aan het scherm (wel aan de achterzijde) en staan de metallic blauwe zijkanten van het toestel super classy!

De vingerafdruk sensor op de achterkant is verdwenen en is verplaatst naar knop aan de rechterkant (onder volume knopje): die sensor herkent je vingerafdruk heel snel en werkt op die plek (ik bedien deze met mijn duim) net iets handiger voor mij dan op de achterkant. Pluspuntje en een mooie integratie. Naast de volumeknop en de vingersensor integratie, is er links ook speciaal een knopje om snel je Google Assistant op te roepen. Voor mij geen must, maar wel heel handig voor wie dit wel regelmatig gebruikt. Onderaan is ook de headphone jack verdwenen, wat voor sommige gebruikers misschien een minpuntje kan zijn, maar tegenwoordig werken de meeste earbuds of headphones toch via bluetooth. Ik sluit bijvoorbeeld mijn VerveBuds moeiteloos aan op mijn nieuwe Edge 20 Pro.

Qua formaat is hij een tikkeltje groter dan de Moto g8 plus met zijn 6,67 inch OLED scherm. Voor vrouwenhanden misschien net wat te groot om het toestel goed met 1 hand te kunnen bedienen en ook goed bij de knopjes aan de zijkant, maar dit stoort mij eigenlijk minder aangezien ik een grote telefoon ondertussen wel gewend ben ๐Ÿ˜‰

De Interface

Qua interface is het toestel niet erg verschillend van mijn moto g8: het prachtige grote OLED scherm is super helder en ook de Motofeatures zijn nog steeds aanwezig (en zelfs wat uitgebreider). Zelf ben ik super fan van deze Motofeatures (zoals schudden voor de zaklamp en de ‘niet storen’ functie wanneer je je telefoon omdraait. Ook het interactief display vind ik een toffe toevoeging: op die manier kan je je meldingen al in preview bekijken, ook wanneer je scherm uit staat.

De 3 (digitale) basisbuttons (home, alle schermen,…) zijn verdwenen, maar dankzij de super snelle reactietijd van het toestel en scherm, swipe je heel gemakkelijk je app weg of naar een ander scherm. Even wennen wel ๐Ÿ˜‰

De camera

Voor mij is naast de snelheid van een toestel, ook de camera een heel belangrijke feature. En een uitstekende camera (108 MP), dat heeft de Edge Pro 20 heel zeker! Ik moet zelfs zeggen 3 uitstekende camera’s: een optische zoom (periscope) lens, een algemene camera met maar liefst 108 MP en ultrabrede lens waarmee je heel wat materiaal op beeld legt. Diezelfde camera zorgt ook voor prachtige macro shots.

Ik heb verschillende camera standen uitgebreid getest en laat het beelden hieronder voor zich spreken ๐Ÿ˜‰ Mijn favoriete features? De macro en groothoek stand, heel erg van onder de indruk.

  1. De macrolens uitgetest op Moes zijn snuitje: piekfijne details. 2. Macro bloemenhart, bloemen zijn sowieso een dankbaar onderwerp om deze camera feature op uit te testen. 3. Er is een nachtcamera feature, maar ook de gewone camera doet het behoorlijk goed in dit donkere shot. 4. Groothoek lens, waardoor je net wat meer van je omgeving op je foto krijgt, handig!

5. Met de portretfunctie maak ja niet meer alleen portretten van mensen, maar ook bij dagdagelijkse taferelen krijg je een mooie wazige achtergrond. 6. De ideale locatie om de nachtcamera functie uit te testen? De kermis ๐Ÿ˜‰ 7. De (groothoek en panorama) camera uitvoerig uittesten in het mooie station van Luik-Guillemins. 8. Met de periscooplens kom je 5x dichterbij je onderwerp.

9. De portretfunctie uitgetest op productjes. 10. Broodje BLT zag er nog nooit zo lekker uit dankzij de hele heldere cameralens van de Edge Pro 20. 11. Details in mijn Monstera Monkey Mask. 12. Zotveel details dankzij deze bloem en de macrofunctie. Bekijk zeker mijn uitgelichte Instagram stories voor meer kiekjes met de Edge 20 Pro.

In het kort

+ de camera (108 MP) is voor mij het belangrijkste pluspunt. De camerafeatures (en vooral de macro, zoom en portretfunctie) zijn snel binnen handbereik en hebben me enorm verrast t.o.v. mijn oude g8 plus.
+ met zijn 144Hz is het toestel en zijn refresh rate super snel. Ook heel belangrijk voor de gamer onder ons.
+ de nuttige motofeatures zijn te personaliseren en handig in gebruik.
+ prachtig (anti-vingerafdruk) design
+ vingerafdruksensor vind ik handig herplaatst aan de zijkant
+ het toestel komt met Ready For om je toestel te verbinden met je laptop of tv (bv handig om te video bellen of te gamen op een groot scherm)
+ super snelle laadsnelheid dankzij de TurboPowerโ„ข
+ 8K video functie


– het toestel is misschien wat aan de grote kant om handig met 1 hand te bedienen
– de camera’s achteraan steken wat uit het toestel, zodat wanneer je het toestel plat op de tafel ligt, wel wat kantelt.
– de gladde achterkant trekt wel wat stofdeeltjes aan
– geen headphone jack meer
– een stukje duurder (maar ook beter) dan mijn vorige Motorola

De Motorola Edge 20 Pro (256GB) koop je voor 699,99 euro bij je (online) mediawinkel of motorola.com. Een prima (vooral zeer snelle) midrange telefoon met een uitstekende camera met verschillende handige camerafeatures binnen handbereik.

Zoals in de intro vermeld, mocht ik dit toestel ontvangen om uit te testen. #gekregen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *